Vertaislainoihin sijoittaminen

Vertaislainoihin sijoittaminen – mistä on kyse?

Mitä vertaislainoihin sijoittaminen tarkoittaa käytännössä? Olet jo saattanut lukea reippaista 10-15% tuotoista ennen veroja. Miten näihin tuottoihin pääsee käsiksi, ellei vertaislainoihin sijoittaminen ole entuudestaan tuttua? Tässä artikkelissa kerromme mitä vertaislainat ovat, miten ne toimivat käytännössä ja miten pääset sijoittamisessa alkuun.

Mitä vertaislaina tarkoittaa?

Vertaislainoilla tarkoitetaan uutta digitaalista palvelua joka on astunut pankkien ja muiden rahoitusyhtiöiden kentälle tarjoamaan lainoille parempia ehtoja. Samalla vertaislainat antavat sijoittajille mahdollisuuden tukea suomalaista yrittäjyyttä, mikäli tarjoat nimenomaan yrityslainoja. Vertaislainat ovat yksityishenkilöiden myöntämiä lainoja, joka tarkoittaa sitä, että jos annat rahaa lainaksi yksityishenkilölle tai yritykselle, nostat itsellesi korkotuottoa. Uudet tekniset ratkaisut mahdollistavat nämä vertaislainaverkkopalvelut, joissa raha vaihtaa omistajaa myös täysin anonyymisti.

Miten vertaislaina toimii?

Palveluita on tarjolla erilaisia. Yhteneväistä niillä on että tekninen alusta yhdistää lainan hakijan sekä lainan antajan ja paperityöt hoituvat vertaislainapalvelun kautta. Yleensä lainat ovat vakuudettomia, mutta joissakin isommissa lainoissa hakijan voi olla mahdollista hankkia myös henkilötakaaja. Monissa palveluissa lainan hakija asettaa itse lainasumman, takaisinmaksuajan ja itselle sopivan koron, jonka jälkeen sijoittajat päättävät onko laina tarpeeksi houkutteleva. Toisissa palveluissa lainan antaja taas kilpailuttaa hakijoita.

Miten aloittaa vertaislainasijoittaminen

Lainasijoittamiseen ryhtyessä kannattaa muistaa, että kaikessa sijoitustoiminnassa on aina omat riskinsä ja välillä voi käydä niin että lainaa ei saakaan perittyä takaisin. Vertaislainoihin sijoittaminen ei eroa riskiltään muista riskisijoituskohteista. Riskiä voi pienentää hajauttamalla. Yksi syy lähteä sijoittamaan vertaislainoihin on hakea riskisijoitusta joka ei ole riippuvainen pörssiosakkeiden kurssikehityksestä.

Ensimmäinen askel on selvittää vertaislainayrityksen taustat ja vertailla eri palveluja. Varmista että olet ymmärtänyt kaikki sopimusehdot oikein. On suositeltavaa laskea kaikki kulut joita sijoittajalle voi kertyä sijoituksesta. Varmistu siitä, että lainan hakijoiden luottokelpoisuus tutkitaan mielestäsi riittävällä tavalla. Koska vertaislainat eivät ole viranomaisten suorassa valvonnassa, kannattaa varmistua siitä, että lainan hakijan tiedot tarkistetaan huolella.

On myös tärkeää pystyä realisoimaan sijoituksesi nopeasti, jos tulee tarve nostaa rahat pois nopeasti. Sijoittajan kannattaa myös tuntea perintäprosessi – kuka alkaa periä lainaa ja milloin, jos asiakas ei maksakaan takaisin ajallaan? Entä jos vertaislainayritys lopettaa toimintansa, miten käy lainojen tai niiden perinnän ja yritykseen siirtämiesi varojen? Nämä muistisäännöt mielessä pitämällä voit alkaa etsiä itsellesi sopivaa sijoituskohdetta.